Saptamana europeana a IMM-urilor 2012

Comisia Europeană tratează problema întreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urile) din Europa, aflate într-un moment de luptă spre redresare. Astfel, cu ocazia primei zile a Săptămânii europene a IMM-urilor 2012, care are loc la Bruxelles, Comisia Europeană a publicat rezultatele raportului pentru 2012 privind analiza performantelor IMM-urilor, împreună cu fisele informative care prezintă progresele înregistrate de IMM-uri în toate statele membre ale UE.
Conform documentelor s-a constat că, deşi IMM-urile îşi desfăşoară activitatea într-un mediu dificil, acestea rămân punctul principal de susţinere a economiei europene. Cifrele înregistrează un număr total de 20,7 milioane de IMM-uri, ceea ce înseamnă peste 98 % din totalul întreprinderilor europene, si peste 87 de milioane de persoane angajate. Cea mai mare parte a IMM-urilor (92,2 %) este reprezentată de microîntreprinderi, care numără mai putin de zece angajati. Se estimează că IMM-urile reprezintă 67% din totalul locurilor de muncă si 58% din valoarea adăugată brută (VAB).

Vicepreşedintele Comisiei Europene, dl. Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat prezintă întreprinderile mici şi mijlocii ca punct de plecare pentru refacerea creşterii economice în Europa. În viziunea acestuia, „Cel mai ambitios plan de actiune pentru stimularea spiritului antreprenorial în Europa va urma în luna noiembrie. Oferim sprijin si consiliere la un nivel neatins până în prezent. Încercăm să restabilim încrederea, astfel încât IMM-urile să poată progresa în continuare si să ne ajute să depăsim criza actuală.”
Până în prezent, IMM-urile s-au redresat în întregime doar în foarte putine tări. Raportul pentru 2012 referitor la analiza performanţelor IMM-urilor a scos în evidenţă aspecte precum:
– economiile în crestere, a căror cerere este în crestere sau cel putin stabilizată, ajută IMM-urile să îsi mentină sau chiar să îsi dezvolte activitatea;
– cresterea valorii adăugate reale este un rezultat al cresterii combinate a ocupării fortei de muncă si a productivitătii reale, contributia primului factor fiind în mod evident, dominantă;
– dacă o economie este puternică în ceea ce priveste industria producătoare de tehnologie înaltă si medie si serviciile bazate pe utilizarea intensivă a cunoasterii, acest lucru este, de asemenea, un factor pozitiv.
– reducerea ocupării fortei de muncă în cadrul IMM-urilor din statele membre care prezintă caracteristicile de mai sus a fost, de asemenea, mult mai modestă decât în IMM-urile din celelalte state membre.
Se remarcă însă o creştere în reacţia statelor membre ale UE la problemele IMM-urilor. Astfel, numărul măsurilor de politică nationale menite să sprijine IMM-urile a crescut în mod constant si dinamic în ultimii ani, în 2011 fiind adoptate cu 38 % mai multe măsuri decât în 2010. O atentie deosebită a fost acordată unor aspecte precum:
promovarea spiritului antreprenorial (reprezentând 18 % din totalul măsurilor de politică);
promovarea îmbunătătirii competentelor si încurajarea inovării în IMM-uri (16 %);
îmbunătătirea accesului la finantare (15 %);
Cu toate acestea, punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin pentru IMM-uri este încă neuniformă, unele măsuri fiind încă ignorate de un număr important de tări, cum ar fi facilitarea acordării unei a doua sanse antreprenorilor care au esuat o dată sau luarea în considerare a caracteristicilor întreprinderilor mici la elaborarea legislatiei.
În ceeea ce priveşte etapele viitoare care urmează a fi implementate, Comisia, în cooperare cu statele membre, lucrează la o structură de primire a initiativelor în curs si viitoare menite să sprijine IMM-urile.
Începutul Săptămânii europene a IMM-urilor lansează o serie de evenimente care celebrează IMM-urile din întreaga Europă. Planul de actiune privind spiritul antreprenorial – o serie de actiuni concrete menite să stimuleze spiritul antreprenorial în UE – va fi lansat, de asemenea, mai târziu în cursul acestui an. Planul va completa si se va baza pe „Small Business Act” pentru Europa si va fi condus de o retea de reprezentanti nationali ai IMM-urilor.
Următoarea reuniune a reprezentantilor IMM-urilor, în cadrul căreia acestia vor discuta progresele înregistrate în domenii de politică specifice IMM-urilor, are loc în cursul Adunării IMM-urilor care se va desfăsura în datele de 15 si 16 noiembrie 2012 în Cipru.
Sursa: Comisia Europeană

CBCIRSM
Romania SanMarino
Stiinte Juridice
Stiinte juridice
Avocat Anghel
Avocat Anghel
Fundatia Folk Art
Fundatia Folk Art